Anyż

      Olejek anyżowy znany jest ze swych niezwykłych właściwości w regulowaniu miesiączki, uśmierzaniu bóli menstruacyjnych oraz dolegliwości związanych z menopauzą. W aromaterapii zapachowej używany jest jako środek przeciwskurczowy przy wzdęciach. Ma działanie wykrztuśne i antyseptyczne. Zalecany w infekcjach górnych dróg oddechowych, grypie, przeziębieniu oraz przewlekłym zapaleniu oskrzeli.

6,50 zł
Brutto
Pojemność
  • 12 ml

Ocena:

Opis

ANYŻ - Naturalny olejek eteryczny

Łacińska nazwa: Pimpinella anisum

Destylowana część rośliny: owoce anyżu

Pochodzenie: uprawiana w Europie, Azji i Afryce

Zalety

imagealt

Naturalne Składniki

imagealt

Obsługa klienta

imagealt

Bezpieczne płatności

imagealt

wysyłka w 24 godziny

imagealt

jakość gwarantowana

Pochodzenie

imagealt

uprawiana w Azji

Certyfikaty

imagealt

produkt 100 % naturalny

analiza
jakości

imagealt

analiza chromatograficzna wykonana przez nasze certyfikowane laboratoria

sposób
użycia

Istnieje wiele sposobów użycia olejków eterycznych w celach aromaterapeutycznych, można stosować jeden rodzaj olejku lub robić mieszankę olejków. Jedna z najczęściej stosowanych metod to aromatyzacja pomieszczenia za pomocą kominka najczęściej porcelanowego gdzie w górnej części jest zagłębienie w które wlewa się wodę a następnie kilka kropli olejek a w dolnej części wstawia się świeczkę (tealight) celem podgrzania tego olejku. Tym sposobem oddziałujemy na zmysł węchu, które może wywoływać silne reakcje fizjologiczne, umysłowe i emocjonalne. Olejki są szybko wchłaniane przez receptory zapachu, które są bezpośrednio połączone z układem limbicznym poprzez nerw węchowy. Układ limbiczny jest częścią mózgu, który obsługuje wiele funkcji, w tym zapach, emocje, zachowanie i pamięć. Z tego powodu olejki eteryczne mają szczególnie silny efekt działania. W zależności od olejku można wpływać na organizm kojąco, uspokajająca, relaksująco, pobudzająco, itp. Inną prostą metodą korzystania z olejków jest umieszczenie kropli w dłoniach a następnie potrzyj nimi a następnie wdychaj.

Kolejną metodą jest miejscowe aplikowanie skóry olejkiem rozcieńczonym w oleju (z pestek winogron , z migdałów ), łatwo penetrują skórę. Po wchłonięciu pozwalają one w obszarze aplikacji uzyskania pożądane korzyści danego olejku. Można je stosować w masażu ciała, pod podeszwami stóp, szyi, nadgarstków, czoła oraz w bolesnych miejscach, wszystko zależy od potrzeb, które się ma. Masaż olejkami pod podeszwami stóp pozwala na wpływanie olejku na całe ciało, ponieważ stopy zawierają wszystkie receptory nerwowe organizmu. Ponadto skóra stóp jest grubsza, więc z niektórymi olejkami istnieje mniejsze ryzyko podrażnienia.

Olejki eteryczne tez używa się wewnętrznie przez połknięcie, np. na ½ krople na 250 ml wody lub pod język. W korzystaniu doustnym zalecamy korzystać z konsultacji lekarskich- nie eksperymentuj doustnie !

- gdyż możesz nabawić się uszczerbku na zdrowiu.

właściwości

Zapach uwalniany przez olejek anyżowy sprzyja koncentracji i pracy umysłowej.

W aromaterapii zapachowej używany jest jako środek przeciwskurczowy we wzdęciach

Olejek można stosować do masażu brzucha w celu załagodzenia wzdęć

Ma działanie wykrztuśne i antyseptyczne

Zalecane jest w infekcjach górnych dróg oddechowych, grypie, przeziębienie, przewlekłym zapaleniu oskrzeli

Wskazany jest przy zaburzeniu trawienia

Bóle menstruacyjne

Zaburzenia krążenia

Leczenie depresji oraz bezsenności

Afrodyzjak

Działanie toksyczne na pasożyty, odstraszające na owady

Działanie: wiatropędne, napotne, mlekopędne, pobudzające


UWAGA !  ŚRODKI OSTROŻNOŚCI


Olejku anyżowego nie powinny używać kobiety. Ma silne działanie. Nie stosować więcej niż 2 krople na zabieg. Olejek ten nie powinien być stosowany oddzielnie, lecz zawsze w mieszankach. Podane wskazania w leczeniu niektórych schorzeń nie zastąpią lekarza, szczególnie przy poważnych dolegliwościach.

Olejki należy przed użyciem rozcieńczyć, aby nie podrażnić lub nie uszkodzić skóry.

specyfikacje
techniczne

imagealt

Właściwości biochemiczne

Dobry olejek eteryczny anyżowy powinien zawierać:

trans-anetol: 87–94%

estragol: 0,5–5,0%

2-metylomaslan pseudoizoeugenylu: 0,3–2,0%

linalol: nie więcej niż 1,5%

aldehyd anyżowy: 0,1–1,4%

α-terpineol: nie więcej niż 1,2%

cis-anetol: 0,1–0,4%

imagealt

Właściwości fizyczne

Dobry olejek eteryczny anyżowy musi posiadać następujące właściwości fizyczne:

temperatura topnienia = 15–19 °C

skręcalność płaszczyzny polaryzacji światła : αD/20 do −2°

gęstość = 0,98–0,99

rozpuszczalność w 90° alkoholu: co najmniej 1 cm³/3 cm³ alkoholu,

współczynnik załamania światła = 1,552–1,561

imagealt

Właściwości organoleptyczne

Jak wygląda dobry olejek eteryczny anyżowy

Kolor: barwna lub jasnożółta ciecz

Zapach: charakterystyczny zapach i silny słodki smak, korzenno-słodki pochodzący od anetolu.

przewodnik po olejku

Zapach anyżu był bardzo dobrze znany wśród poetów, muzyków i malarzy w starożytnym Egipcie i Grecji. Przepisuje się jemu właściwości pobudzające siły twórcze i stymulujące wyobraźnie. Aromatyzowano nim powietrze podczas spotykań towarzyskich. Wierzono, że zapach anyżu zapewnia miły nastrój i dobrą zabawę. Używano go również podczas łagodzenia sporów, miał ułatwiać zawieranie porozumienia.

Owoce anyżu zawierają olejek, który pozyskuje się metodą destylacji z parą wodną. Olejek i jego główny składnik –anetol– są stosowane w wielu gałęziach przemysłu jako substancje zapachowe (aromatyzowanie np. artykułów spożywczych, kosmetyków, leków). Roślina uprawiana w Europie, Azji i Afryce. Znana jako przyprawa-aromat o charakterystycznym zapachu i smaku, stosowana w napojach alkoholowych.

Olejek przechowuje się w naczyniach szczelnie zamkniętych, bez dostępu światła, ponieważ pod wpływem powietrza i światła ulega polimeryzacji.

Sposób zastosowania

imagealt

Olejek do masażu

imagealt

Do inhalacji

imagealt

Kąpiel

imagealt

Kąpiel

imagealt

Rozpylanie w powietrzu

imagealt

Skrapianie poduszki lub chusteczki

Zalecane
receptury

KASZEL


Olejek anyżowy 2 krople

Olejek drzewo herbacianego 2 krople

Olejek cytrynowy 2 krople

Olejki należy wkroplić do miski z parującą wodą, inhalować 2 razy dziennie. Może również być stosowany w kominku aromaterapeutycznym

BÓL GARDŁA


Olejek anyżowy 1 kropla

Olejek sosnowy 1 kropla

Olejek lawendowy 1 kropla

Olejek rumianku 1 kropla

Rozpuścić w ½ szklanki ciepłej wody i płukać gardło 3-4 razy dziennie.

OSTRZEŻENIE

Niniejsze informacje nie stanowią podręcznika użytkowania ani punktu odniesienia i nie mogą zastąpić doświadczenia oraz wiedzy eksperta. Właściwości, wskazania, sposoby zastosowania oraz przepisy lub wskazówki pochodzą z profesjonalnych lub jawnych opracowań ze stron internetowych dotyczących aromaterapii i potwierdzonych przez obserwacje w środowisku naukowym. Informacje te zamieszone są w celach informacyjnych i w żadnym wypadku nie stanowią danych medycznych ani nie pociągają nas do odpowiedzialności. Przy wszelkim stosowaniu olejków eterycznych oraz w przypadku ciężkich lub chronicznych chorób, jednoczesnego leczenia, alergii, u małych dzieci, osób starszych lub kobiet w ciąży należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą przed każdym użyciem olejku eterycznego.

Szczegóły produktu

Zastosowanie
Inhalacja
Przeznaczenie
Pielęgnacja
Rodzina zapachowa
Drzewne
Piramida zapachowa
Nuta głowy
Fazy księżyca
Księżyc ubywający
Czakry
Czakra Sakralna

Opinie

Brak opinii

Polecane produkty:

Strona korzysta z plików cookie. Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.