Olej Arganowy

Olej Arganowy

Olej arganowy bogaty jest w witaminę E, która działa nawilżająco i jest jednym z najpotężniejszych naturalnych przeciwutleniaczy w walce z wolnymi rodnikami. Jest znany z właściwości przeciwstarzeniowych, ochronnych, gojących, zmiękczających i odżywczych. Odnawia skórę nadając jej elastyczność i blask.

pojemność: 50 ml

Więcej szczegółów

Wyprzedaż Wyprzedaż!
16,80 zł brutto

28,00 zł brutto

(cena obniżona o 40 %)


Ocena: 4.6/10 (49 opinii  )

    ARGAN - OLEJ ROŚLINNY 50 ML

 

Olejek arganowy wytwarzany jest z orzechów arganii żelaznej, drzewa będącego gatunkiem endemicznym Maroka. Olej arganowy bogaty jest w witaminę E, która działa nawilżająco i jest jednym z najpotężniejszych naturalnych przeciwutleniaczy w walce z wolnymi rodnikami.

Jest znany z właściwości przeciwstarzeniowych, ochronnych, gojących, zmiękczających i odżywczych. Odnawia skórę nadając jej elastyczność i blask.

Bogaty w sterole, które nadają skórze właściwości regeneracyjne. Olej arganowy jest idealny do zwalczania oparzeń, dermatozy i przedwczesnego starzenia. Dzięki swojemu antybakteryjnemu działaniu może okazać się wybawieniem dla osób borykających się z trądzikiem, egzemą czy łuszczycą, przyspiesza także gojenie się wszelkich ran.

 

INFORMACJE OGÓLNE

 

Nazwa botaniczna: Argania Spinosa

Pozyskiwany z : migdałów

Proces otrzymywania: Mechaniczne prasowanie na zimno zdrowych i oczyszczonych migdałów (pierwsze tłoczenie) bez obróbki chemicznej. Olej jest następnie filtrowany.

Pochodzenie rośliny: Maroko

 

JAKOŚĆ

Jakość: 100% czysty i naturalny

Kultura: 100% składników pochodzi z upraw ekologicznych. Kontrolowany proces produkcyjny.

Wygląd: przezroczysta ciecz

Kolor: od żółtego do brązowego

Gęstość: 0,910 - 0,930

Utlenianie: Nie jest wrażliwy na utlenianie. Trzymać szczelnie zamknięte, w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

 

TROCHĘ HISTORII

Olej arganowy jest często nazywany „złotem Maroka”.

Argan pochodzi z drzewa arganowego, drzewa tysiącletniego rosnącego głównie w strefach suchych Maroka. Olej Argan jest znany od wieków wśród Berberów, którzy używają go w kuchni dla delikatnego smaku orzechowego, ale także dla wielu jego właściwości kosmetycznych na skórze i włosach. Olej jest otrzymywany z orzechów owocowych, które zawierają od jednego do trzech migdałów zwanych amandonami.

 

KOMPOZYCJA

 

Główne jednonienasycone kwasy tłuszczowe:

Kwas oleinowy (C18: 1): od 35% do 50%

 

Główne wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe:

Kwas linolowy (C18: 2): od 31% do 40%

Kwas alfa-linolenowy (C18: 3) : 0,3% max

 

Główne nasycone kwasy tłuszczowe:

Kwas palmitynowy (C16: 0): od 12% do 16%

Kwas stearynowy (C18: 0): 12% max

Zawartość witaminy E (mg / 100g): od 2 do 10

 

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE UŻYTKOWANIA

Zastosowania: Kosmetyki i żywność

Wskazane jest mieszane olejku arganowego z olejkami eterycznymi, innymi olejami roślinnymi .

Jest idealny jako olej do masażu. Jako baza tłuszczowa emulsji (kremu)

W kuchni, do stosowania w potrawach bez gotowania

 

Właściwości:

  • regenerujące

  • pomocny w leczenie oparzeń oraz zmian skórnych

  • przeciwstarzeniowe

  • zwalcza wolne rodniki / przeciwutleniacz

  • ochrona skóry, włosów przed działaniem czynników zewnętrznych (słońce, wiatr, niskie temperatury)

  • spowalnia utratę wody w komórkach

  • odżywcze

  • zmiękczające

  • wzmacnia system odpornościowy

  • bogaty w źródło kwasów nienasyconych

 

Zalecenia/Przykłady użycia:

 

  • Wskazany dla wszystkich rodzajów skóry

  • Zmarszczki, przedwczesne starzenie, plamy starcze

  • Wysuszona skóra

  • Skóra problemowa: wypryski, trądzik, blizny, oparzenia

  • Włosy suche i matowe

  • Utrata włosów

  • Włosy pozbawione tonu

  •  Regularne stosowany pomoże zregenerować suche, zniszczone i łamliwe włosy. Odżywi, nawilży i doda blasku. Olej arganowy należy rozprowadzić bezpośrednio na włosach (od nasady po końce albo na same końcówki), a po upływie godziny zmyć delikatnym szamponem.

  • Olejek arganowy można wsmarowywać w płytkę paznokcia i wokół niej. Pomoże ją wzmocnić i utwardzić, zapobiegnie łamliwości paznokci.

  • Wskazany w walce z łupieżem

 

OPAKOWANIA I KONSERWACJA

 

Trzymać szczelnie zamknięte, w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Przydatność : 12 miesięcy po otwarciu

Opakowanie: 50 ml szklane o kolorze bursztynowym.

 

ZOBOWIĄZANIA

 

  • Produkt 100% naturalny

  • Nie badano na zwierzętach

  • Przyjazne dla środowiska surowce

  • Bez petrochemikaliów

  • Produkt certyfikowany

 

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE STOSOWANIA

Zawsze wykonuj próbę przygotowania preparatu w zagłębieniu na 24 godziny przed użyciem.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Only registered users can post a new comment.

Koszyk  

jest pusty