olej z pestek Dynii

olej z pestek Dynii

pojemność: 50 ml

Więcej szczegółów


12,00 zł brutto


Ocena: 9.0/10 (2 opinii  )

Olej z pestek dyni

 

Olej z pestek dyni jest cennym źródłem licznych naturalnych witamin takich jak A, D, E oraz tych z grupy B. Witamina B1 pomaga chronić układ nerwowy oraz działa przeciwbólowo, witamina B2 wzmacnia odporność. Odnajdziemy w nim przede wszystkim kwasy omega-6 oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone omega-9. Dodatkowo: selen, potas , cynk oraz fitosterole. Olej ten pomocny jest m.in. w regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Ze względu na obecność w oleju z pestek dyni fitosteroli ma działanie profilaktyczne – zapobiega występowaniu zaburzeń gruczołu krokowego (prostaty) u mężczyzn. Idealnie walczy z pasożytami przewodu pokarmowego. Olej ten wskazany jest w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, a także w leczeniu chorób wątroby i zespołu jelita drażliwego. Sprawdza się również w poprawianiu apetytu u dzieci.

INFORMACJE OGÓLNE

 

Nazwa botaniczna: Cucurbita pepo L.

Pozyskiwany z : pestki dyni

Proces otrzymywania: Mechaniczne prasowanie na zimno pestki dyni (pierwsze tłoczenie) bez obróbki chemicznej. Olej jest następnie filtrowany.

Pochodzenie rośliny: Austria

 

JAKOŚĆ

 

Jakość: olej 100% czysty i naturalny, pochodzi z pierwszego tłoczenia na zimno, bez obróbki chemicznej.

Kultura: 100% składników pochodzi z upraw ekologicznych.

Wygląd: ciemna, tłusta ciecz

Kolor: ciemno brazowy

Utlenianie: Trzymać szczelnie zamknięte, w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

 

TROCHĘ HISTORII

 

W Europie uprawa dyni rozwinęła się na terenach dawnej Styrii, krainy geograficznej, która obecnie należy do Austrii i Słowenii. Olej z pestek dyni jest jednym z najzdrowszych olejów jaki się wytłacza na zimno, jest niezastąpionym elementem sałatek, surówek, pieczywa lub deserów np. sernika. Olej z pestek dyni przeznaczony jest do stosowania wyłącznie na zimno, by nie stracił swych cennych właściwości, nie używamy go do smażenia czy pieczenia.

Do wytworzenia jednego litra oleju z pestek dyni potrzeba ok. 30 dyń.

 

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE UŻYTKOWANIA

 

Zastosowania: kosmetyczne, zdrowotne

 

Właściwości:

  • wskazany do cery suchej i łuszczącej się, działa wzmacniająco i poprawia kondycję skóry,

  • pomaga w walce z cellulitem i zapobiega rozstępom.

  • nawilża skórę, poprawia elastyczność i napięcie skóry,

  • wzmacnia włosy, świetnie zabezpiecza końcówki przed rozdwajaniem,

  • zmniejsza stany zapalne skóry,

  • redukuje zmarszczki,

  • poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego,

  • chroni układ moczowy przed infekcjami,

  • działa korzystnie na prostatę,

  • stabilizuje poziom cholesterolu,

  • działa oczyszczająco,

  • zwalcza trądzik, usuwa ślady po trądziku,

  • opóźnia starzenie się skóry,

  • działa antydepresyjne,

  • zawiera: żelazo, fluor, jod, potas, wapn, magnez, sód, fosfor, selen, cynk.

 

 

 

Zalecenia/Przykłady użycia:

  • Olejek z pestek dyni jest naturalnym kosmetykiem do włosów. Regularnie stosowany pomoże zregenerować suche, zniszczone i łamliwe włosy. Odżywi, nawilży i doda blasku. Olejek ten należy rozprowadzić bezpośrednio na włosach (od nasady po końce albo na same końcówki), a po upływie godziny zmyć delikatnym szamponem.

  • Łagodzi podrażnioną skórę.

  • Wskazany dla osób z suchą skórą.

  • Olej z pestek dyni pomaga w stanach depresyjnych i osłabieniach psychicznych oraz stymuluje układ odpornościowy

  • Pobudza apetyt u dzieci

  • Warto spożywać 1 łyżeczkę oleju 3 razy dziennie ( np. dodając do sałatek)

 

 

OPAKOWANIA I KONSERWACJA

 

Należy przechowywać go w temperaturze od 5 do 10 C, w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach. Olej należy chronić przed działaniem światła.

Przydatność : 12 miesięcy po otwarciu

Opakowanie: 50 ml szklane w kolorze bursztynowym

Etykieta papierowa pochodzi z lasów zarządzanych w sposób zrównoważony

 

ZOBOWIĄZANIA

 

  • Produkt 100% naturalny

  • Nie badano na zwierzętach

  • Przyjazne dla środowiska surowce

  • Bez petrochemikaliów

  • Produkt certyfikowany

 

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI DOTYCZĄCE STOSOWANIA

 

Olejek pestek dyni krystalizuje się w temperaturze poniżej 10 ° C.

 

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Only registered users can post a new comment.

Koszyk  

jest pusty

Promocje

Wszystkie promocje