Drzewo Sandałowe

Olejek z drzewa sandałowego ma doskonały wpływ na organizm człowieka, jest wspaniałym środkiem kojącym i uspakajającym. Wprowadza atmosferę pokoju, równowagi, ułatwia medytację i poprawia samoocenę a także odpędza zmartwienia, lęki i negatywne uczucia. Nadaje się do aromatyzowania potpourri oraz saszetek wieszanych w szafie. Poprawia pamięć i koncentrację. 

8,90 zł
Brutto
Pojemność
  • 12 ml

Ocena:

Opis

DRZEWO SANDALOWE – Naturalny olejek eteryczny

Łacińska nazwa: Santalum album

Destylowana część roślin: Drzewo

Pochodzenie: Indie

Zalety

imagealt

Naturalne Składniki

imagealt

Obsługa klienta

imagealt

Bezpieczne płatności

imagealt

wysyłka w 24 godziny

imagealt

jakość gwarantowana

Pochodzenie

imagealt

uprawiany w Chinach 

Certyfikaty

imagealt

produkt 100 % naturalny

analiza
jakości

imagealt

analiza chromatograficzna wykonana przez nasze certyfikowane laboratoria

sposób
użycia

Istnieje wiele sposobów użycia olejków eterycznych w celach aromaterapeutycznych, można stosować jeden rodzaj olejku lub robić mieszankę olejków. Jedna z najczęściej stosowanych metod to aromatyzacja pomieszczenia za pomocą kominka najczęściej porcelanowego gdzie w górnej części jest zagłębienie w które wlewa się wodę a następnie kilka kropli olejek a w dolnej części wstawia się świeczkę (tealight) celem podgrzania tego olejku. Tym sposobem oddziałujemy na zmysł węchu, które może wywoływać silne reakcje fizjologiczne, umysłowe i emocjonalne. Olejki są szybko wchłaniane przez receptory zapachu, które są bezpośrednio połączone z układem limbicznym poprzez nerw węchowy. Układ limbiczny jest częścią mózgu, który obsługuje wiele funkcji, w tym zapach, emocje, zachowanie i pamięć. Z tego powodu olejki eteryczne mają szczególnie silny efekt działania. W zależności od olejku można wpływać na organizm kojąco, uspokajająca, relaksująco, pobudzająco, itp. Inną prostą metodą korzystania z olejków jest umieszczenie kropli w dłoniach a następnie potrzyj nimi a następnie wdychaj.

Kolejną metodą jest miejscowe aplikowanie skóry olejkiem rozcieńczonym w oleju (z pestek winogron , z migdałów ), łatwo penetrują skórę. Po wchłonięciu pozwalają one w obszarze aplikacji uzyskania pożądane korzyści danego olejku. Można je stosować w masażu ciała, pod podeszwami stóp, szyi, nadgarstków, czoła oraz w bolesnych miejscach, wszystko zależy od potrzeb, które się ma. Masaż olejkami pod podeszwami stóp pozwala na wpływanie olejku na całe ciało, ponieważ stopy zawierają wszystkie receptory nerwowe organizmu. Ponadto skóra stóp jest grubsza, więc z niektórymi olejkami istnieje mniejsze ryzyko podrażnienia.

Olejki eteryczne tez używa się wewnętrznie przez połknięcie, np. na ½ krople na 250 ml wody lub pod język. W korzystaniu doustnym zalecamy korzystać z konsultacji lekarskich- nie eksperymentuj doustnie !

- gdyż możesz nabawić się uszczerbku na zdrowiu.

właściwości

Wykazuje właściwości antybakteryjne – pomaga przy suchym, drażniącym kaszlu, katarze, anginie

Silne przeciwzapalne

Silne uspokajające, przeciwlękowe, relaksujące, zalecany jest w stanach zmęczenia umysłowego, przepracowania. Usuwa uczucie znużenia.

Pozwala uwolnić się od napięcia

Poprawia pamięć i koncentrację

Pozwala odzyskać spokój ducha

Pozwala oderwać się od codziennych problemów i skupić na własnym wnętrzu

Łagodzi dolegliwości związane z menopauzą i menstruacją

Antyseptyczne właściwości olejku sandałowego i jego przyjemny zapach sprawiają, że chętnie jest używany do aromatyzowania kosmetyków.

Pozytywnie wpływa na skórę trądzikową oraz wszystkie inne rodzaje cery, w tym dojrzałą

Drzewo sandałowe pobudza przysadkę i szyszynkę oraz wzmacnia cały układ hormonalny

Stosowane do leczenia chorób wenerycznych

Reguluje funkcjonowanie macicy

Powstrzymuje krwawienie

Działa leczniczo na skórę tłustą oraz zanieczyszczoną dzięki właściwością ściągającym

Stosuje się go w przypadku zaburzeń gastrycznych, nudności, wymiotów

Łagodzące na stany zapalne skóry i błon śluzowych

Moczopędne

Słynny, ceniony od wieków afrodyzjak

Przy zaburzeniach gastrycznych

Na napięcia seksualne

Na zapalenia skóry

Na łuszczycę

Na bezsenność

UWAGA !  ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Olejek o silnym działaniu, nie stosować więcej niż 2 krople na jeden zabieg. Nie wolno używać w przypadku silnej niedrożności płuc. Nie stosować bezpośrednio na skórze w postaci nierozcieńczonej. Niewskazany dla dzieci.


specyfikacje
techniczne

imagealt

Właściwości biochemiczne

imagealt

Właściwości fizyczne

imagealt

Właściwości organoleptyczne

przewodnik po olejku

Wiecznie zielone niewysokie drzewo do 12 m lub wysoki krzew. Zwykle pasożytuje na korzeniach innych roślin np. bambusów lub palm. Powoduje to, że one obumierają, a sam sandałowiec ukorzenia się. Ukorzenianie to trwa około 7 lat. Po tym okresie potrzebuje około 30 lat wzrostu, zanim jego drewno będzie zdatne do wykorzystania w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym oraz do pozyskania olejku eterycznego. Sandałowiec znajduje również zastosowanie w budownictwie, ponieważ jego drewno jest odporne na termity. Rośnie w stanie dzikim w południowo-wschodniej Azji, Indiach, Australii i na wyspach oceanu spokojnego. Drewno sandałowca nabiera intensywnego zapachu dopiero po dwudziestu latach życia rośliny. Im starsze drewno tym intensywniejszy aromat. Roślina jest znana i używana w celach medycznych, religijnych i magicznych od tysiącleci. Olejek otrzymywany jest przez destylację drewna sandałowego, wiórków odpadowych lub rozdrobnionych korzeni z parą wodną. Sama kora jest bezwonna. Ze względu na długi okres wzrostu drzewo to jest w wielu państwach chronione i eksploatowane tak, aby nie wyginęło, ponieważ stanowi ważne źródło dochodów. Istnieją też duże plantacje sandałowców. Rzadki oraz cenny surowiec. Jeden z najwspanialszych, a także najbardziej poszukiwanych składników zapachowych w perfumerii i jeden z najcenniejszych olejków aromaterapeutycznych o bardzo różnorodnych właściwościach. Dezynfekuje, uspokaja, znany w Indiach od tysiącleci jako środek odkażający i wprawiający w nastrój medytacyjny. Olejek z drzewa sandałowego dzięki właściwościom antyseptycznym znany jest przede wszystkim w ziołolecznictwie ajurwedyjskim. Wyrabiano z niego woski do nacierania ciała, aby ochronić się przed gorączką, a także przed pasożytami i bakteriami. W sferze duchowej olejek miał pobudzić wyższą inteligencję, pomagać w otwarciu „trzeciego oka”, sprzyjać religijnemu skupieniu i medytacjom. Olejek ten wykorzystywano także w kosmetyce. Sporządzano z niego np. wonne pomady do włosów. Łagodny afrodyzjak. Bywa fałszowany rozpuszczalnikami i syntetykami. W przeciwieństwie do pozostałych olejków eterycznych, które mają krótką datę ważności, olejek sandałowy musi leżeć pół roku przed pierwszym zastosowaniem, żeby nabrał wszystkich właściwości oraz odpowiedniego zapachu i ciemnożółtego koloru. Po tym czasie jego konsystencja jest zawiesista, a zapach balsamiczny, słodki, orientalny, owocowy i bardzo trwały (utrzymuje się na ubraniu nawet po jego wypraniu). Sandałowiec ma doskonały wpływ na organizm człowieka, jest przede wszystkim wspaniałym środkiem kojącym i uspokajającym. Wprowadza atmosferę pokoju, równowagi, ułatwia medytację i poprawia samoocenę, a także odpędza zmartwienia, lęki i negatywne uczucia. Z powodu przyjemnego zapachu i swego działania dezynfekującego olejek z drzewa sandałowego nadaje się do aromatyzowania potpourri oraz do saszetek zapachowych wieszanych w szafach

Olejek ma zapach drzewny, balsamiczny, ciepły, orientalny, perfumeryjny, zmysłowy, delikatnie żywiczny. Początkowo niezbyt mocny, z czasem nasilający się i bardzo trwały


Sposób zastosowania

imagealt

Olejek do masażu

imagealt

Do inhalacji

imagealt

Kąpiel

imagealt

Kąpiel

imagealt

Rozpylanie w powietrzu

imagealt

Skrapianie poduszki lub chusteczki

Zalecane
receptury

MIESZANKA MEDYTACYJNA, PRZYWRACAJĄ RÓWNOWAGĘ PSYCHICZNĄ


Olejek sandałowy 2 krople

Olejek szałwii muszkatołowej 4 krople

Olejek ylangowy 2 krople

Olejek drzewa różanego 2 krople

Stosować w kominku aromaterapeutycznym. Mieszanka wycisza, sprzyja rozmyślaniu, medytacji i zmysłowemu nastrojowi

NA ŁUSZCZYCĘ


Olejek sandałowy 2 krople

Olejek bergamotowy 2 krople

Olejek lawendowy 1 kropla

Olejek rozpuścić w jednej łyżce stołowej oleju roślinnego. Delikatnie smarować zmienione miejsca (1-2 razy dziennie)

OSTRZEŻENIE

Niniejsze informacje nie stanowią podręcznika użytkowania ani punktu odniesienia i nie mogą zastąpić doświadczenia oraz wiedzy eksperta. Właściwości, wskazania, sposoby zastosowania oraz przepisy lub wskazówki pochodzą z profesjonalnych lub jawnych opracowań ze stron internetowych dotyczacych aromaterapii i potwierdzonych przez obserwacje w środowisku naukowym. Informacje te zamieszone są w celach informacyjnych i w żadnym wypadku nie stanowią danych medycznych ani nie pociągają nas do odpowiedzialności. Przy wszelkim stosowaniu olejków eterycznych oraz w przypadku ciężkich lub chronicznych chorób, jednoczesnego leczenia, alergii, u małych dzieci, osób starszych lub kobiet w ciąży należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą przed każdym użyciem olejku eterycznego.

Szczegóły produktu

Opinie

Brak opinii

Polecane produkty:

Strona korzysta z plików cookie. Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.