Kamfora

Naturalny olejek z kamfory wykorzystywany głównie w infekcji dróg oddechowych, a także jako środek pobudzający i energetyzujący. Ceniony jako środek przeciwbólowy, na bóle nawracające – bóle głowy, migreny, choroby zwyrodnieniowe stawów...itp. Stymuluje układ oddechowy oraz pracę serca.

6,50 zł
Brutto
Pojemność
  • 12 ml

Ocena:

Opis

KAMFORA – Naturalny olejek eteryczny

Łacińska nazwa: Cinnamomum camphora

Destylowana część roślin: Kora i liście

Pochodzenie: Chiny


Zalety

imagealt

Naturalne Składniki

imagealt

Obsługa klienta

imagealt

Bezpieczne płatności

imagealt

wysyłka w 24 godziny

imagealt

jakość gwarantowana

Pochodzenie

imagealt

uprawiana w Chinach

Certyfikaty

imagealt

produkt 100 % naturalny

analiza
jakości

imagealt

analiza chromatograficzna wykonana przez nasze certyfikowane laboratoria

sposób
użycia

Istnieje wiele sposobów użycia olejków eterycznych w celach aromaterapeutycznych, można stosować jeden rodzaj olejku lub robić mieszankę olejków. Jedna z najczęściej stosowanych metod to aromatyzacja pomieszczenia za pomocą kominkanajczęściej porcelanowego gdzie w górnej części jest zagłębienie w które wlewa się wodę a następnie kilka kropliolejek a w dolnej części wstawia się świeczkę (tealight) celem podgrzania tego olejku. Tym sposobem oddziałujemy na zmysł węchu, które może wywoływać silne reakcje fizjologiczne, umysłowe i emocjonalne. Olejki są szybko wchłaniane przez receptory zapachu, które są bezpośrednio połączone z układem limbicznym poprzez nerw węchowy. Układ limbiczny jest częścią mózgu, który obsługuje wiele funkcji, w tym zapach, emocje, zachowanie i pamięć. Z tego powodu olejki eteryczne mają szczególnie silny efekt działania. W zależności od olejku można wpływać na organizm kojąco, uspokajająca, relaksująco, pobudzająco, itp. Inną prostą metodą korzystania z olejków jest umieszczenie kropli w dłoniach a następnie potrzyj nimi a następnie wdychaj.

Kolejną metodą jest miejscowe aplikowanie skóry olejkiem rozcieńczonym w oleju (z pestek winogron , z migdałów ), łatwo penetrują skórę. Po wchłonięciu pozwalają one w obszarze aplikacji uzyskania pożądane korzyści danego olejku. Można je stosować w masażu ciała, pod podeszwami stóp, szyi, nadgarstków, czoła oraz w bolesnych miejscach, wszystko zależy od potrzeb, które się ma. Masaż olejkami pod podeszwami stóp pozwala na wpływanie olejku na całe ciało, ponieważ stopy zawierają wszystkie receptory nerwowe organizmu. Ponadto skóra stóp jest grubsza, więc z niektórymi olejkami istnieje mniejsze ryzyko podrażnienia.

Olejki eteryczne tez używa się wewnętrznie przez połknięcie, np. na ½ krople na 250 ml wody lub pod język. W korzystaniu doustnym zalecamy korzystać z konsultacji lekarskich- nie eksperymentuj doustnie !

- gdyż możesz nabawić się uszczerbku na zdrowiu.

właściwości

  • Silnie wykrztuśne

  • Pomocnicze przy infekcjach górnych dróg oddechowych, niedrożności płuc

  • Napotne

  • Wzmacniające odporność

  • Stymulujące układ odpornościowy

  • Przeciwdepresyjne

  • Przyspiesza przemianę materii

  • Zewnętrznie rozgrzewające

  • Pomocnicze w reumatyzmie, bólach stawów i mięśni.

  • Rozszerza oskrzela – pomocy przy zapaleniu oskrzeli

  • Rozkurczowe

  • Pomaga przy zatokowych bólach głowy, problemach z oczami, próchnicy zębów, bólach miesiączkowych

  • Pomocny przy histerii, epilepsji, delirium

Sposób zastosowania: do kominków, jako olejek do masażu, kompres, maść, w rozpylaczu do inhalacji, w mleczku do ciała

UWAGA !  ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Olejku stosować należy go w niewielkich dawkach (3-5 kropli na 30 mililitrów oleju np. roślinnego). W nadmiarze działa jak trucizna o właściwościach narkotycznych.

stosować należy go w niewielkich dawkach (3-5 kropli na 30 mililitrów oleju np. roślinnego). W nadmiarze działa jak trucizna o właściwościach narkotycznych. Ze względu na zbyt silne działanie całkowicie odradza się jego stosowania w okresie ciąży.

specyfikacje
techniczne

imagealt

Właściwości biochemiczne

imagealt

Właściwości fizyczne

imagealt

Właściwości organoleptyczne

przewodnik po olejku

Olejek eteryczny z kamfory jest świetnym środkiem profilaktycznym. Chroni jamę ustną, oskrzela oraz całość dróg oddechowych. Rozcieńczony w proporcji 20 % z olejkiem roślinnym i stosowany punktowo w trakcie masażu klatki piersiowej szybko udrażnia i uwalnia drogi oddechowe: jest wspaniałym śroskiem mukolitycznym i wykrztuśnym. Działa ogólnie pobudzająco i lekko stymuluąco na układ odpornościowy chroniąc przed ryzykiem infekcji wirusowych.

Olejek eteryczny z kamfory pomaga osobom przechodzącym rekonwalescencję na szybkie odzyskanie sił.

Stosowany na skórę posiada właściwości przeciwbólowe, łagodząc bóle stawów u osób uprawiających sport, osób w podeszłym wieku oraz wszystkich tych, którzy cierpią z powodu bólu mięśni lub stawów.

Posiada niezwykle dobroczynne działanie w przypadku osób borykających się z uczuciem zmęczenia o poranku. Olejek sprzyja odzyskaniu dobrego samopoczucia i rozcieńczony w 5 do 10 % może być regularnie stosowany, aby móc czuć się zawsze w pełni sił, lub też można używać go do aromatycznych kąpieli w ilości do 5 kropel maksymalnie.

Rozpylany w dużych ilościach zapach olejku eterycznego z kamfory rozjaśnia umysł i skutecznie oczyszcza powietrze.

Dom pachnie świeżością, a powietrze w zamkniętych pomieszczeniach się oczyszcza. Już sam zapach na przykład chusteczki nasiąkniętej olejkiem eterycznym z kamfory wywołuje natychmiastowe poczucie ukojenia oraz sprawia, że mamy lepsze samopoczucie.

Jest idealny dla tych, którzy pragną uwolnić się od stresu w ciągu zaledwie kilku sekund: otwiera klatkę piersiową i pozwala lepiej dotlenić organizm.

Dla wszystkich osób pracujących przed ekranem komputera olejek z kamfory pozwala się odprężyć, przynosi ulgę zmęczonym oczom oraz rozluźnia napięcie nerwowe związane z intensywną koncentracją umysłu.

Jako składnik kosmetyków naturalnych olejek eteryczny z kamfory pobudza układ krążenia.

Olejek ten uruchamia obszary, w których odkładana jest tkanka tłuszczowa i z łatwością może być łączony z innymi olejkami eterycznymi w ramach pielęgnacji antytłuszczowej.

Wysoka zawartość cyneolu sprawia, że osoby cierpiące na astmę powinny stosować ten olejek w sposób rozsądny i ostrożny.

Przeznaczony dla osób od 15 roku życia.


Sposób zastosowania

imagealt

Olejek do masażu

imagealt

Do inhalacji

imagealt

Potpourri

imagealt

Inhalacja

imagealt

Rozpylanie w powietrzu

imagealt

Skrapianie poduszki lub chusteczki

zalecane stosowanie

Przez drogi oddechowe (poprzez dyfuzję w powietrzu, dodanie do kąpieli, inhalacje): Astenia, zanieczyszczone powietrze, zapalenie oskrzeli, zmęczenie, grypa, bóle głowy, złe samopoczucie, migrena, problemy z oddychaniem, przeziębienie, stres, kaszel, zaburzenia snu

Na skórę (olejek rozcieńczony w olejku roślinnym: masaże klatki piersiowej i pleców, masaż okrężny brzucha): Brak miesiączki, zapalenie oskrzeli, kontuzje, poparzenia słoneczne, bóle mięśni i stawów, zwichnięcia, grypa, uczucie ciężkich nóg, bóle głowy, migrena, cera tłusta, zmęczona bądź z niedoskonałościami, spuchnięte stopy, problemy z krążeniem krwi, problemy z oddychaniem, reumatyzm, przeziębienie, kaszel

OSTRZEŻENIE

Niniejsze informacje nie stanowią podręcznika użytkowania ani punktu odniesienia i nie mogą zastąpić doświadczenia oraz wiedzy eksperta. Właściwości, wskazania, sposoby zastosowania oraz przepisy lub wskazówki pochodzą z profesjonalnych lub jawnych opracowań ze stron internetowych dotyczacych aromaterapii i potwierdzonych przez obserwacje w środowisku naukowym. Informacje te zamieszone są w celach informacyjnych i w żadnym wypadku nie stanowią danych medycznych ani nie pociągają nas do odpowiedzialności. Przy wszelkim stosowaniu olejków eterycznych oraz w przypadku ciężkich lub chronicznych chorób, jednoczesnego leczenia, alergii, u małych dzieci, osób starszych lub kobiet w ciąży należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą przed każdym użyciem olejku eterycznego.

Szczegóły produktu

Opinie

Brak opinii

Polecane produkty:

Strona korzysta z plików cookie. Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.