Neroli

Naturalny olejek neroli oddziałuje głównie w sferze strefy psychicznej. Pomaga przywrócić harmonię między ciałem, umysłem i duszą, łagodzi lęki, stany nerwowe, załamania, rozdrażnienie. Wzmacnia umysł, doskonały na depresję, gniew czy nerwicę serca. Odmładza, wygładza skórę. Jest łagodnie działającym afrodyzjakiem. Wykazuje działanie euforyzujące, pozwala pozytywnie spojrzeć na problem. Jest pomocny w przypadku trądziku, rozstępów i blizn.

8,90 zł
Brutto
Pojemność
  • 12 ml

Ocena:

Opis

NEROLI – Naturalny olejek eteryczny

Łacińska nazwa: Citrus aurantium

Destylowana część roślin: Kwiat

Pochodzenie: Maroko

Zalety

imagealt

Naturalne Składniki

imagealt

Obsługa klienta

imagealt

Bezpieczne płatności

imagealt

wysyłka w 24 godziny

imagealt

jakość gwarantowana

Pochodzenie

imagealt

uprawiana w Maroko

Certyfikaty

imagealt

produkt 100 % naturalny

analiza
jakości

imagealt

analiza chromatograficzna wykonana przez nasze certyfikowane laboratoria

sposób
użycia

Istnieje wiele sposobów użycia olejków eterycznych w celach aromaterapeutycznych, można stosować jeden rodzaj olejku lub robić mieszankę olejków. Jedna z najczęściej stosowanych metod to aromatyzacja pomieszczenia za pomocą kominka najczęściej porcelanowego gdzie w górnej części jest zagłębienie w które wlewa się wodę a następnie kilka kropli olejek a w dolnej części wstawia się świeczkę (tealight) celem podgrzania tego olejku. Tym sposobem oddziałujemy na zmysł węchu, które może wywoływać silne reakcje fizjologiczne, umysłowe i emocjonalne. Olejki są szybko wchłaniane przez receptory zapachu, które są bezpośrednio połączone z układem limbicznym poprzez nerw węchowy. Układ limbiczny jest częścią mózgu, który obsługuje wiele funkcji, w tym zapach, emocje, zachowanie i pamięć. Z tego powodu olejki eteryczne mają szczególnie silny efekt działania. W zależności od olejku można wpływać na organizm kojąco, uspokajająca, relaksująco, pobudzająco, itp. Inną prostą metodą korzystania z olejków jest umieszczenie kropli w dłoniach a następnie potrzyj nimi a następnie wdych

Kolejną metodą jest miejscowe aplikowanie skóry olejkiem rozcieńczonym w oleju (z pestek winogron , z migdałów ), łatwo penetrują skórę. Po wchłonięciu pozwalają one w obszarze aplikacji uzyskania pożądane korzyści danego olejku. Można je stosować w masażu ciała, pod podeszwami stóp, szyi, nadgarstków, czoła oraz w bolesnych miejscach, wszystko zależy od potrzeb, które się ma. Masaż olejkami pod podeszwami stóp pozwala na wpływanie olejku na całe ciało, ponieważ stopy zawierają wszystkie receptory nerwowe organizmu. Ponadto skóra stóp jest grubsza, więc z niektórymi olejkami istnieje mniejsze ryzyko podrażnienia.

Olejki eteryczne tez używa się wewnętrznie przez połknięcie, np. na ½ krople na 250 ml wody lub pod język. W korzystaniu doustnym zalecamy korzystać z konsultacji lekarskich- nie eksperymentuj doustnie !

- gdyż możesz nabawić się uszczerbku na zdrowiu.

właściwości


Głównym obszarem działania olejku jest strefa psychiczna. Pomaga przywrócić harmonię między ciałem, umysłem i duszą, łagodzi lęki, stany nerwowe, załamanie, rozdrażnienie. Wzmacnia umysł, doskonały na depresję, gniew czy nerwicę serca

Pomaga na bezsenność

Szczególnie dobrze działa na układ odpornościowy kobiet, dlatego jest składnikiem wszystkich preparatów poprawiających i regulujących kobiecą odporność

Pomaga kobietom niemal w każdym stadium menopauzy, łagodzi skurcze.

Działa antystresowo i antydepresyjnie

Wykazuje działanie euforyzujące, pozwala pozytywniej spojrzeć na problemy

Jest łagodnie działającym afrodyzjakiem

Ma właściwości antyseptyczne

Wykorzystuje się go do leczenia stanów zapalnych skóry oraz do pielęgnacji cery- zwłaszcza uczynkowej, a także dojrzałej, działa przeciwzmarszczkowo.

Odmładza, wygładza skórę

Jest pomocniczy w przypadku trądziku, rozstępów i blizn

Pomocniczy przy chorobach wątroby

Łagodzi dermatozy

Pomocniczy przy zaburzeniach krążenia

Dodatkowe właściwości

ZDROWIE

Antybakteryjne

Przeciwinfekcyjne

Regeneruje skórę

Antyseptyczne

Pobudzający układ krążenia

Stymulujące układ nerwowy

Wzmacniający serce

SAMOPOCZUCIE

Przywraca równowagę układu nerwowego

Powodujący euforię

URODA

Tonizujące

UWAGA !  ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Olejek eteryczny z neroli jest olejkiem bardzo delikatnym, dlatego nie posiada żadnych przeciwwskazań. Wysoka cena tego olejku związana jest z jego niezwykle dużą wydajnością.

Nie należy stosować równolegle z kąpielami słonecznymi, uwrażliwia skórę na promienie UV i może wystąpić fotoalergia. Należy dbać aby buteleczka była zawsze szczelnie zamknięta oraz znajdowała się w ciemnym miejscu.

specyfikacje
techniczne

imagealt

Właściwości biochemiczne

imagealt

Właściwości fizyczne

imagealt

Właściwości organoleptyczne

przewodnik po olejku

Pomarańcza gorzka pochodzi z południowo-wschodniej Azji, na obszarze śródziemnomorskim uprawiano ją już w X wieku. Krzew lub małe drzewo wysokości do 10 m. Liście wiecznie zielone , owalne, skórzaste. Młode pędy cierniste. Głównym producentem w Europie jest Hiszpania. Hiszpańska nazwa tych kwiatów „azahares” pochodzi od arabskiego słowa „al.-azahar”, które oznacza biały kwiat.

Olejek neroli otrzymywany poprzez destylację kwiatów drzewa pomarańczy gorzkiej z parą wodną, jeden z trzech olejków pomarańczowych, zupełnie różny od pozostałych, o wyjątkowo pięknym zapachu. Otrzymany produkt ma piękną bladożółtą barwę.

Olejek eteryczny otrzymywany z kwiatu pomarańczy gorzkiej jest cennym surowcem sztuki perfumeryjnej. Nazwę neroli zawdzięcza włoskiej księżniczce , która uczyniła go swoimi ulubionymi perfumami. Używała go do perfumowania kolekcji rękawiczek. Powodował on prawdziwe poruszenie wśród mężczyzn, którzy się do niej zbliżali. Olejek z kwiatu pomarańczy, podobnie jak olejek jaśminowy, zawsze należał do środków kobiecej sztuki uwodzenia. Jako zapach o właściwościach afrodyzjaku znany był w Chinach oraz Indiach, a około XVII wieku odkryty został także przez kobiety europejskie. Olejek służył jako perfumy, dodawano go też do pudru do twarzy i ciała oraz do pudrowania peruk. Olejek neroli był niezwykle ceniony w Wenecji, gdyż przypisywano mu działanie lecznicze w przypadku dżumy i gorączki. Aromatyzowano nim także wodę do kąpieli. Olejek z kwiatu pomarańczy należy do jednego z droższych olejków stosowanych w aromaterapii. Jest również jednym z najcenniejszych olejków wykorzystywanych w kosmetyce.

Zapach: w formie skoncentrowanej ma gorzko słodki zapach, który staje się przyjemny dopiero w odpowiednim rozcieńczeniu. Bardzo intensywny, lekki i odświeżający, kwiatowy ze specyficzną słodką i terpenową nutą górną.

Zapach olejku neroli najlepiej działa w kompozycji z innymi olejkami, zwłaszcza z olejkiem cynamonowym, kolendrowym oraz ylang-ylang. Doskonale łączy się też z różą, lawendą, drewnem sandałowym, jaśminem, cyprysem, jałowcem oraz wszystkimi olejkami cytrusowymi.

Stosowanie olejku eterycznego z neroli

Na skórę (kąpiele, zimne okłady, masaże): Trądzik, choroby skóry, nadciśnienie na tle nerwowym, palpitacje na tle nerwowym, sucha skóra, zmarszczki, rozstępy

Przez drogi oddechowe (dyfuzja, inhalacje, wdychanie): Niepokój, przygnębienie, wahania nastroju, nadwrażliwość, nadciśnienie na tle nerwowym, infekcje bakteryjne, infekcje wirusowe, nerwowość, palpitacje na tle nerwowym, problemy ze snem, stres

Sposób zastosowania

imagealt

Olejek do masażu

imagealt

Do inhalacji

imagealt

Kąpiel

imagealt

Kąpiel

imagealt

Rozpylanie w powietrzu

imagealt

Skrapianie poduszki lub chusteczki

Zalecane
receptury

NA DEPRESJĘ I PRZYGNĘBIENIE

olejek neroli 5 kropli

olejek bergamotowy 3 krople

olejek rozmarynowy 2 krople

Stosować w kominku aromaterapeutycznym raz dziennie, w przypadku silnej depresji w roztworze oleju nośnikowego stosować dodatkowo do masażu ciała raz na dwa tygodnie.

DO PIELĘGNACJI SKÓRY NACZYNIOWEJ

Olejek neroli 4 krople

Olejek cytrynowy 3 krople

Olejek lawendowy 3 krople

Stosować w formie toniku lub oliwki.

OSTRZEŻENIE

Niniejsze informacje nie stanowią podręcznika użytkowania ani punktu odniesienia i nie mogą zastąpić doświadczenia oraz wiedzy eksperta. Właściwości, wskazania, sposoby zastosowania oraz przepisy lub wskazówki pochodzą z profesjonalnych lub jawnych opracowań ze stron internetowych dotyczacych aromaterapii i potwierdzonych przez obserwacje w środowisku naukowym. Informacje te zamieszone są w celach informacyjnych i w żadnym wypadku nie stanowią danych medycznych ani nie pociągają nas do odpowiedzialności. Przy wszelkim stosowaniu olejków eterycznych oraz w przypadku ciężkich lub chronicznych chorób, jednoczesnego leczenia, alergii, u małych dzieci, osób starszych lub kobiet w ciąży należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą przed każdym użyciem olejku eterycznego.

Szczegóły produktu

Opinie

Brak opinii

Polecane produkty:

Strona korzysta z plików cookie. Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.