Paczuli

Naturalny olejek paczuli posiada właściwości przeciwdepresyjne, antyseptyczne i przeciwbiegunkowe. W małych dawkach uspakaja a w dużych pobudza. W Indiach paczuli używana jest w walce z czerwonką, biegunką, wymiotami oraz nudnościami. Wzmaga libido, odnawia tkanki, pomaga odnowić się komórkom skóry i tworzy tkankę bliznowatą. Stosować na szorstką popękaną skórę oraz na rany i trądzik. Paczuli pomocna jest w zwalczaniu cellulitu. 

8,90 zł
Brutto
Pojemność
  • 12 ml

Ocena:

Opis

PACZULI – Naturalny olejek eteryczny

Łacińska nazwa: Pogostemon cablin (Blanco) Bentham

Destylowana część roślin: Liście

Pochodzenie: Indonezja

Zalety

imagealt

Naturalne Składniki

imagealt

Obsługa klienta

imagealt

Bezpieczne płatności

imagealt

wysyłka w 24 godziny

imagealt

jakość gwarantowana

Pochodzenie

imagealt

uprawiana w Indonezja

Certyfikaty

imagealt

produkt 100 % naturalny

analiza
jakości

imagealt

analiza chromatograficzna wykonana przez nasze certyfikowane laboratoria

sposób
użycia

Istnieje wiele sposobów użycia olejków eterycznych w celach aromaterapeutycznych, można stosować jeden rodzaj olejku lub robić mieszankę olejków. Jedna z najczęściej stosowanych metod to aromatyzacja pomieszczenia za pomocą kominka najczęściej porcelanowego gdzie w górnej części jest zagłębienie w które wlewa się wodę a następnie kilka kropli olejek a w dolnej części wstawia się świeczkę (tealight) celem podgrzania tego olejku. Tym sposobem oddziałujemy na zmysł węchu, które może wywoływać silne reakcje fizjologiczne, umysłowe i emocjonalne. Olejki są szybko wchłaniane przez receptory zapachu, które są bezpośrednio połączone z układem limbicznym poprzez nerw węchowy. Układ limbiczny jest częścią mózgu, który obsługuje wiele funkcji, w tym zapach, emocje, zachowanie i pamięć. Z tego powodu olejki eteryczne mają szczególnie silny efekt działania. W zależności od olejku można wpływać na organizm kojąco, uspokajająca, relaksująco, pobudzająco, itp. Inną prostą metodą korzystania z olejków jest umieszczenie kropli w dłoniach a następnie potrzyj nimi a następnie wdychaj.

Kolejną metodą jest miejscowe aplikowanie skóry olejkiem rozcieńczonym w oleju (z pestek winogron , z migdałów ), łatwo penetrują skórę. Po wchłonięciu pozwalają one w obszarze aplikacji uzyskania pożądane korzyści danego olejku. Można je stosować w masażu ciała, pod podeszwami stóp, szyi, nadgarstków, czoła oraz w bolesnych miejscach, wszystko zależy od potrzeb, które się ma. Masaż olejkami pod podeszwami stóp pozwala na wpływanie olejku na całe ciało, ponieważ stopy zawierają wszystkie receptory nerwowe organizmu. Ponadto skóra stóp jest grubsza, więc z niektórymi olejkami istnieje mniejsze ryzyko podrażnienia.

Olejki eteryczne tez używa się wewnętrznie przez połknięcie, np. na ½ krople na 250 ml wody lub pod język. W korzystaniu doustnym zalecamy korzystać z konsultacji lekarskich- nie eksperymentuj doustnie !

- gdyż możesz nabawić się uszczerbku na zdrowiu.

właściwości

Olejek paczulowy znany jest jako lek o działaniu antystresowym i antydepresyjnym. W małych dawkach uspokaja, w większych działa pobudzająco.

Stosuje się go w zwalczaniu łupieżu, zapobiegania wypadaniu włosów, a także przy egzemie, liszajach, pęknięciach skóry, stanach zapalnych oraz grzybicach skóry.

Hamuje apetyt, jest zatem wielkim sprzymierzeńcem przy dietach odchudzających.

Dzięki właściwościom diuretycznym pozwala pozbyć się nadmiaru płynów w organizmie.

Dzięki właściwościom oczyszczającym odświeża i poprawia wygląd skóry suchej i popękanej.

Zapobiega nadmiernemu poceniu się i neutralizuje przykry zapach potu.

Olejek posiada zdolność regenerowania, wzmacniania i ściągania obwisłej skóry, powstającej w wyniku szybkiej utraty wagi.

Reguluje gospodarkę płynami – wykorzystuje się go w terapii antycellulitowej.

Doskonały do pielęgnacji cery przetłuszczającej się, trądzikowej

Przypisuje mu się działanie afrodyzjakalne

Olejek paczulowy utrwala zapachy kwiatowe i zwiększa zasięg ich działania

Pomocny przy odstraszaniu moli i innych owadów

Reguluje gospodarkę płynami

Ma działanie silnie moczopędne

Pomocniczy przy chorobach dróg moczowych

Ma działanie przeciwzapalne

Pomocniczy przy trudno gojących się ranach

Pomocniczy w stanach lękowych i depresji

Ma działanie grzybobójcze i bakteriobójcze

UWAGA !  ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

nie należy go używać bezpośrednio na skórę; trzeba go zawsze rozcieńczać. Nie stosować więcej niż 2 krople na jeden zabieg.

specyfikacje
techniczne

imagealt

Właściwości biochemiczne

Dobry olejek z paczuli musi zawierać:

patchoulol: od 30 %do 39%

alfa guaiène: od 12% do 22%

alfa bulnesène od 14% do21%

alfa patchoulène:% ≤9

seychellène: ≤8%

imagealt

Właściwości fizyczne

Dobry olejek z paczuli musi posiadać następujące właściwości fizyczne:

Gęstość /20°C/: od 0,955 do 0,975

Współczynnik załamania światła /20°C/: 1.500 do 1.512

Skręcalność właściwa /20°C/: od - 66 ° C do -40 ° C

Temperatura zapłonu: +116°C

imagealt

Właściwości organoleptyczne

Jak wygląda dobry olejek z paczuli ?

Wygląd: lepka ciecz

Barwa: jasnożółty do brązowej;

Zapach: niezwykle bogaty, słodki ziołowy, silny, trwały, kadzidlany.  

przewodnik po olejku

Pochodzi z tropikalnego obszaru Azji, za jej ojczyznę uważa się Tajlandię. Obecnie jest hodowana na Karaibach i w zachodniej Afryce. Roślina o wysokości do 70 cm, ma owalne, dość duże liście i niepozorne, białe lub biało-różowe kwiaty.

Olejek paczulowy pozyskiwany jest z kwiatów i liści brodźca paczulki. Jego intensywny zapach jest typowym aromatem domowego i religijnego życia Indii. Olejek ten barwi skórę na brązowożółty kolor. Kobiety bramińskie rysowały nim rytualne malunki na ciele. Dziś olejek paczulowy ma zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym. Stosowany jest jako składnik kompozycji zapachowych i dodatek do kadzideł. Był on jednym z ulubionych pachnideł subkultury hipisów.

Olejek ten jest otrzymywany przez destylację z parą wodną liści rośliny. Świeżo destylowany olejek ma barwę zieloną i intensywny drzewny zapach.

Zapach: niezwykle bogaty, słodki ziołowy, silny, trwały, odurzający, kadzidlany. Kojarzy się z zapachem ziemi.

Najlepiej łączy się z olejkiem różanym, cytrynowym, jaśminowym, bergamotowym, anyżowym, neroli, ylangowym.

Sposób zastosowania:

w mieszankach perfumeryjnych

mleczko kosmetyczne

do kąpieli

w lampach do aromaterapii

jako kompres

Stosowanie olejku eterycznego z paczuli

Na skórę (kąpiele, zimne okłady, masaże): Trądzik, cellulit, tłuste włosy, blizny, łysienie, popękana skóra, alergiczne choroby skóry, zapalne choroby skóry, utrudnione trawienie, spowolnione trawienie, egzema, odleżyny, zmęczenie, liszaje, uczucie ciężkich nóg, grzybica skóry głowy, nerwowość, choroby pasożytnicze skóry, sucha skóra, tłusta skóra, łupież, zmarszczki, stres, przepracowanie, napięcie nerwowe, zaburzenia krążenia krwi, zaburzenia snu, żylaki

Przez drogi oddechowe (dyfuzja, inhalacje, wdychanie): Niepokój, lęk, zmęczenie, nerwowość, stres, przepracowanie, napięcie nerwowe, zaburzenia snu

Stosowanie wewnętrzne (doustne, doodbytnicze, dopochwowe): Infekcje jelitowe

Sposób zastosowania

imagealt

Olejek do masażu

imagealt

Do inhalacji

imagealt

Kąpiel

imagealt

Kąpiel

imagealt

Rozpylanie w powietrzu

imagealt

Skrapianie poduszki lub chusteczki

Zalecane
receptury

TRĄDZIK, INFEKCJE SKÓRNE

olejek paczulowy 2 krople

olejek drzewa herbacianego 2 krople

olejek lawendowy 2 krople

olejek cedrowy 2 krople

Stosować do przemywania zainfekowanych miejsc przy pomocny toniku niskoalkoholowego dwa razy dziennie. Można również stosować do kompresów wieczorem przed snem – okład z letniej wody trzymać na skórze przez kilkanaście minut. 

NA APATIĘ I ZNIECHĘCENIE

- olejek paczulowy 2 krople

- olejek ylangowy 3 krople

- olejek rozmarynowy 4 krople

- olejek sandałowy 1 kropla

Stosować w kominku do aromaterapii 1-2 razy dziennie a do kąpieli 2-3 razy w tygodniu.

OSTRZEŻENIE

Niniejsze informacje nie stanowią podręcznika użytkowania ani punktu odniesienia i nie mogą zastąpić doświadczenia oraz wiedzy eksperta. Właściwości, wskazania, sposoby zastosowania oraz przepisy lub wskazówki pochodzą z profesjonalnych lub jawnych opracowań ze stron internetowych dotyczących aromaterapii i potwierdzonych przez obserwacje w środowisku naukowym. Informacje te zamieszone są w celach informacyjnych i w żadnym wypadku nie stanowią danych medycznych ani nie pociągają nas do odpowiedzialności. Przy wszelkim stosowaniu olejków eterycznych oraz w przypadku ciężkich lub chronicznych chorób, jednoczesnego leczenia, alergii, u małych dzieci, osób starszych lub kobiet w ciąży należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą przed każdym użyciem olejku eterycznego.

Szczegóły produktu

Opinie

Brak opinii

Polecane produkty:

Strona korzysta z plików cookie. Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.